TV kijken vs. muziek luisteren

Je kent het wel. Je hebt de hele dag hard gewerkt en haalt de kinderen op van school of de opvang. Zij hebben ook een lange dag gehad, dus blazen eerst even stoom af op jou. Je hebt geen zin in ruzie, dus laat je ze maar even gaan, maar ondertussen wordt je hoofd voller en voller. Thuis staat je een leuke taak te wachten, namelijk: koken en daarna alles weer opruimen, nog even spelen met de kinderen, dan iedereen wassen, aankleden, boekje lezen en naar bed. Nog even een paar keer op en neer tot ze echt slapen voordat jij met zware benen en een vol hoofd aan je welverdiende kop thee kunt beginnen. 

Zodra ze slapen, plof jij neer op de bank, met je kopje thee en een koekje, en zet je automatisch de TV aan. Zap je van zender naar zender (weer niks interessants), open je Netflix (geen klap meer aan zonder Disney-films) en neem je maar genoegen met een romantische komedie waarvan het plot overduidelijk girl-meets-boy-and-hates-him-untill-they-fall-in-love-in-the-snow is. Zolang je maar niet hoeft na te denken over de inhoud, vind je het eigenlijk allang wel best. 

Hoofd legen?

En daar zit nu een beetje de angel. Over dat ‘zolang ik maar niet hoef na te denken…’. Want voor de TV zitten (of elk ander scherm) is een activiteit die je denken niet echt tot rust brengt. Het lijkt wel zo, want zelf ga je in de snooze-stand. Dus inderdaad: zelf denk je niet veel meer na. Je zit voor je gevoel doelloos TV te kijken en je hoofd te legen, maar ongemerkt komt er juist veel nieuwe informatie binnen: beelden, verhaallijnen, onverwachte gebeurtenissen, harde geluiden of spannende muziek. Zonder dat je het door hebt, ben je eigenlijk je hoofd weer aan het vullen na een lange dag waar je al een vol hoofd van had. 

Dus, je bereikt er het tegenovergestelde mee. Je komt niet tot rust, waar je eigenlijk wel naar verlangde! 

Je wilt na een lange dag vol hoofd-perikelen juist ontspannen, bijkomen, ontladen. Dit doe je door dingen te doen die jou weer in je lichaam brengen en in contact met je hart. Wat mij heel erg helpt, is om met mezelf afspraakjes te maken, bijvoorbeeld: vanavond laat ik de TV uit en ga ik muziek luisteren. Dan snuffel ik door al mijn oude CD’s en komen er vanzelf leuke herinneringen op die me een lach op mijn gezicht geven. Daarbij komen er tijdens het luisteren naar muziek bepaalde stofjes vrij in de hersenen, die ervoor zorgen dat het stress-level dat je in je lichaam hebt (wanneer je een vol hoofd hebt, is dit vaak het geval) wordt afgebroken. Met andere woorden: door de afbraak van de stress-hormonen, kan je lichaam zich beter ontspannen. En als je dan tot slot ook nog eens muziek aanzet in een rustig tempo (60-80 bpm) met lage tonen en een bepaalde herhaling in het lied, dan zorg je ook nog eens voor een rustige hartslag waardoor je veel makkelijker in slaap kunt vallen. Win-win-win!

Dus, wat ga jij vanavond doen? 

Liefs,

Fabrina

Add A Comment