Muziek om te kalmeren

Sem (7 jaar) heeft veel last van woede-aanvallen. En dan niet even een kwartiertje nadat hij uit school komt om stoom af te blazen, maar vanaf het moment dat ie thuis komt tot hij gaat slapen. We konden onze vinger er maar niet opleggen wat er aan de hand was en hebben al jaren van alles geprobeerd om dit voor hem en ons allemaal in goede banen te leiden. Inmiddels weten we dat het constant gaat over moe zijn. Wanneer hij een lange dag op school heeft gehad, met veel indrukken en weinig échte rustmomenten op school, dan heeft hij zichzelf niet meer onder controle en is elk ding thuis een gevecht.

Omdat hij moeite heeft met slapen (en daar ook een deel van de vermoeidheid vandaan komt) begonnen we een jaar of 4 geleden rustige muziek af te spelen bij het slapen gaan. Klassieke pianomuziek, speciaal voor baby’s en jonge kinderen gecomponeerd. Hij vond het prettig om deze muziek te horen en ging een stuk gemakkelijker slapen. De piano-muziek is nu vervangen voor liedjes die ik heb ingezongen, want zowel Sem als Elin (4 jaar) vinden het prettig om mijn stem te horen als ze gaan slapen. Supercute, ze zijn mijn grootste fans 😉

Echter, de woede-aanvallen bleven aanhouden en naarmate er meer van hem op school werd verwacht, hoe erger het werd.

Het enige wat eigenlijk leek te werken om hem op deze momenten wat te kalmeren, was (en is) muziek. Niet midden in zijn tirade – dan is gewoon aanwezig zijn en laten weten dat je er bent het enige wat we kunnen doen – maar wel vlak erna. We hebben een afspeellijst op Spotify gemaakt met liedjes waar hij graag op danst (die maken hem meteen vrolijk), meditatiemuziek waar hij zichtbaar van ontspant en liedjes die hij zelf kan drummen met zijn vader. Afhankelijk van wat ik intuïtief voel waar hij behoefte aan heeft, pakken we na een woede-aanval de lijst erbij.

En het werkt!

Hij kalmeert. Hij ontspant en komt bij. Gaat rustig verder spelen en zingen met de muziek aan. Of krijgt zin om achter het drumstel te kruipen om een liedje mee te spelen.

Dit zijn Sem zijn favoriete liedjes:

Luister jij met je kind ook weleens naar meditatiemuziek? Of zet je vaak een muziekje op om samen op te dansen? Wat is bij jullie favoriet?

Liefs,

Fabrina

Add A Comment