Zingen met baby’s

‘Waarom zou ik zingen voor mijn baby of voor die van iemand anders? Alsof ze hier iets van meekrijgen, ze onthouden het toch niet!’

‘Ik kan maar beter NIET voor ze zingen, dan hebben ze de meeste kans om muzikaal te worden!’

Dit zijn zomaar wat uitspraken die ik vaak heb gehoord van nieuwbakken moeders of leidsters op kinderdagverblijven. Er is een grote schaamte, zo lijkt het wel, om te zingen voor je/een kind. Of misschien ligt de schaamte voornamelijk in het zingen zelf!

Wie zit er immers op jouw stem te wachten, toch? 

Ik kan je vertellen: een baby zit er op te wachten. Want zingen voor je baby, gaat niet over mooi of lelijk zingen. Dat zijn oordelen waar baby’s totaal geen boodschap aan geven: ze horen de stem van mama (of andere verzorger) en dat geeft vertrouwen!

Zingen heeft nog veel meer voordelen voor je kleine spruit, in dit artikel vertel ik je er graag meer over!

Reden nummer 1:

Jouw baby herkent jou onder andere aan je manier van praten. Hij herkent de warmte van jouw stem en dat geeft hem een veilig gevoel. Door voor hem te zingen, geef je extra ruimte voor deze veiligheid.

Reden nummer 2:

Zingen is goed voor de hechting tussen jou en je kindje. Door te zingen wordt het knuffelhormoon oxytocine aangemaakt, wat een bijzonder positief effect heeft op de hechting: hoe beter deze hechting verloopt, hoe gezonder en veiliger een kindje groot wordt.

Reden nummer 3:

Zingen, gekke stemmetjes, dansen op muziek, het zorgt allemaal voor blijdschap! En deze blijdschap is nodig om spanning in het lichaam te ontladen. Dus kan jouw kindje zich snel gespannen voelen in een onbekende situatie, dan is lachen, gieren, brullen via zang&muziek een mooie manier om deze spanning weer kwijt te raken!

Reden nummer 4:

Zingen geeft houvast in de dagelijkse routines. Een liedje voor het slapen gaan, zingen tijdens het opruimen of voordat je gaat eten: het worden herkenbare momenten voor je baby, wat hem wederom een gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen geeft. Door de herkenning weet hij: hee, we gaan weer eten! En daar kunnen baby’s zich super trots door voelen.

Reden nummer 5:

Zingen is goed voor de taalontwikkeling. Inkoppertje, toch? Door liedjes te zingen, leert hij nieuwe woorden, hoort hij de melodische klanken bij het woord en gaat hij het ritme in taal beter begrijpen.

Reden nummer 6:

Last but not least: Je baby wordt er heerlijk rustig van. Merk je dat je kindje moeite heeft om rustig in slaap te vallen? Of vind ie het lastig om alleen in de woonkamer te zijn (bijvoorbeeld als jij even in de keuken bent)? Probeer dan eens te zingen. Gewoon, een liedje die jij leuk vindt. Het zal hem weer die herkenning van jouw aanwezigheid geven (aka: veiligheid) en daardoor rustig worden.

Mocht je na het lezen van dit artikel denken: JAAA ZEKER! wil ik ook meer zingen met mijn ukkie, maar eehhh.. ik durf dit niet goed… Meld je dan aan voor een GRATIS InzichtSessie, dan help ik je daar mee op weg door te kijken wat je nodig hebt!

Add A Comment