Voetjes van de vloer

Op de momenten dat er extra stress in huis is (lees: er moet van alles worden geregeld, er zijn extra doktersafspraken, telefoontjes die gepleegd moeten worden naar zorginstellingen, of er moeten nog dingen worden aangeschaft), merk ik bij mezelf op dat ik snel kan dichtklappen en in een overlevingsmodus terecht kom: ik voel me opgejaagd, ben kortaf en snauwerig naar de kinderen, heb het idee dat alles NU VANDAAG METEEN af moet, kan sneller in huilen uitbarsten om de kleinste dingen en wanneer ik het geen halt toeroep kunnen mijn gedachten met me op de loop gaan en dingen zeggen als: het lukt je nooit, geef nou maar op, al dat geregel is stom, je bent een slechte moeder, doe maar niet alsof je het wél kan… enfin… je snapt dat ik daar uit wil blijven!

Gelukkig herken ik het gevoel nu heel snel. Voorheen wíst ik niet eens dat het mijn overlevingsmodus was die aan was gegaan. Dan dacht ik, dat IK gewoon zo was en dan werd ik daar weer verdrietig om, want nee, zo’n moeder wilde ik niet zijn voor mijn kinderen en nee, ik wilde niet steeds maar huilen om alles en nee, ik wilde die negatieve gedachten niet meer horen van het is allemaal mijn schuld en ik ben stom en doe het verkeerd. Daar heb je dus écht helemaal niks aan, zéker niet als je ook nog die extra zorgen rondom je kind hebt.

Zorg daarom goed voor jezelf in die stressvolle periode. En dat betekent naast voldoende slaap, ook voldoende beweging! En daarmee bedoel ik niet het gehol van hot naar her 😉

Door te bewegen/sporten maakt je lichaam endorfines aan en dit hormoon zorgt ervoor dat jij je gelukkig voelt. En wanneer je danst op muziek, doet je lichaam er nog eens een schepje bovenop! Extra geluk, dus! Ook zorgt het dansen ervoor, dat je positieve energie krijgt en weer lekker in je lijf komt. Doordat je meer in je lijf zit, heb je minder piekergedachten en komen oplossingen vaak vanuit je hart, in plaats van uit je (angstige) hoofd.

Dus wat mij altijd heel goed helpt in de stressvolle dagen, waarin ik neig naar overlevingsmodus, is om mijn favoriete muziek aan te zetten om lekker op te dansen! Het maakt eigenlijk niet uit welke muziek, als het je maar vrolijk maakt. Je zult merken dat jouw vrolijkheid hierin aanstekelijk werkt en dat je kleintje(s) meteen met je mee willen doen!

Leef je uit en doe gekke/grappige dingen. Kijk ook af bij je kleintje(s), want die verzinnen vaak de meest hilarische en creatieve dingen om te doen. Maak er een voor- en naspel van: ik doe iets voor, jullie doen mij na. Begin met kleine bewegingen en maak ze steeds groter. Neem je kind op je arm en draai voorzichtig rondjes. Alles kan, alles mag, wat jullie fijn vinden!

Zelf zet ik graag de liedjes van Jason Mraz aan. Mijn kinderen kiezen vaak voor ‘Happy’ van Pharell Williams of ‘Can’t stop the feeling’ van Justin Timberlake.

Wat is jouw favoriete dansmuziek?

Add A Comment